Wat je moet weten voor het ontwerpen van je tuin

Tuin Ontwerpen

Bij het ontwerpen van een tuin zijn er miljoenen mogelijkheden. Gras, steen, grind, noem het maar op. Het is daarom van groot belang om te bedenken wat er in jouw tuin past, mooi is en handig is. Omdat het af en toe flink lastig kan zijn om het grote plaatje te zien, kun je hier alles lezen waar je aan moet denken bij het ontwerpen van je tuin.

De mogelijkheden

Elke tuin is anders ingedeeld en verschilt qua grootte. Daarom is het handig om van tevoren de exacte afmetingen en ondergrond te bepalen. Zo weet je precies wat er allemaal kan in jouw tuin. Wanneer je het lastig vindt om dit zelf te bepalen, kun je je gemakkelijk laten adviseren. Dit kun je laten doen door een hoveniersbedrijf of bij verschillende tuincentra. Ook kun je bij vrienden of familie in de tuin kijken naar wat je wel of niet zelf ook zou willen. Wanneer je een goed beeld hebt van wat er kan, is het tijd om te gaan kijken naar wat jij precies wil.

Sfeer

Alles wat je aan laat leggen in je tuin is bepalend voor de sfeer. Van planten tot ondergrond en verlichting. Houd je van een groene oase die rust biedt? Dan is het bijvoorbeeld leuk om een grasmat te laten leggen en meerdere bomen te planten. Ben je meer van de strakke ontwerpen? Dan is een stenen betegeling een betere keuze, en kun je bijvoorbeeld een mooie loungeset aanschaffen. Zoals eerder genoemd is de verlichting ook van groot belang bij het creëren van sfeer. Grondverlichting geeft een knus gevoel, waar muurverlichting makkelijker een groot oppervlak verlicht.

Onderhoud

Bij het ontwerpen van je tuin moet je het eventuele onderhoud goed in je achterhoofd houden. Dit kan namelijk een flinke klus zijn, die veel mensen onderschatten. Bomen en struiken laten aanleggen is leuk, maar de meeste moeten meerdere keren per jaar gesnoeid worden. Ook een natuurlijke grasmat vraagt veel onderhoud, in de vorm van maaien en besproeien. Bedenk dus goed of je bereid bent om de onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Wanneer je wel de tuin wil maar niet het onderhoud, kun je hier uiteraard altijd iemand voor inhuren.

Kosten

Het kostenplaatje kan per tuinontwerp sterk variëren. Ten eerste kun je bepalen hoeveel je zelf wil doen en wat je wil uitbesteden. Het planten van een boom kun je misschien zelf, maar het leggen van tegels is vaak een proces dat soepeler verloopt als het gedaan wordt door een professional. Ook het laten aanleggen van verlichting, eventueel bouwen van een schuurtje en aanleggen van grasmatten zijn dingen die best ingewikkeld kunnen zijn. Wanneer je erg handig bent kun je dit misschien zelf, maar anders is het fijner om het uit te besteden. Ook kun je een afweging maken tussen duurdere en goedkopere opties. Bomen en planten kunnen opvallend duur zijn, en datzelfde geldt voor stenen. Kijk dus goed naar de mogelijkheden en houd in de gaten dat je niet steeds de hoofdprijs betaalt voor elke keuze.