Tips voor het aanleggen van je tuin

Tuin Aanleggen

Een tuin is een belangrijk deel van je huis. Je kunt je hier goed terugtrekken en genieten van het zonnetje. Ook kun je er je eigen draai aan geven door bijvoorbeeld een moestuintje te planten of vogelhuisjes op te hangen. Het is jouw gebied en je kunt ermee doen wat je wil. Maar soms is het best lastig om te bepalen wat je precies wil en wat er allemaal kan. Hier lees je belangrijke tips voor het aanleggen van je tuin.

Zelf doen of uitbesteden?

Uiteraard kun je je tuin zelf aanleggen, maar weet dat dit een lastig proces kan zijn. Wanneer je geen verstand hebt van bijvoorbeeld verlichting of ondergrond, is het geen slecht idee om het aanleggen uit te besteden. Ook kun je ervoor kiezen om een deel zelf te regelen en voor de rest een hoveniersbedrijf in te schakelen. Zo houd je voor een groot deel de regie en bespaar je kosten. Bedenk dus goed of je er de tijd en moeite in wil steken, of dat je het liever door iemand anders laat doen.

Indeling

Voor je je tuin echt gaat aanleggen, moet je een ontwerp hebben gemaakt. Dit moet goed aansluiten bij jouw wensen en voorkeuren. Heb je bijvoorbeeld kinderen, dan kan het leuk zijn om een zandbak of trampoline te laten installeren. Ook zijn extra dingen als een schuur, verlichting en eventuele bewatering iets waar je aan moet denken. Dit zijn dingen die ontzettend praktisch zijn, maar de kosten ook flink omhoog kunnen drijven. Verder moet je beslissingen nemen als wel of geen gras nemen, wel of geen ruimte overlaten voor potentiƫle tuinmeubelen en de verschillende soorten beplanting die je kiest.

Onderhoud

Het laten aanleggen van een tuin is prijzig en veel werk, maar ditzelfde geldt ook voor het onderhoud dat je tuin je gaat opleveren. In het maaien van gras, snoeien van bomen en lakken van tafels gaat al snel veel tijd zitten. Dit soort onderhoud is deels te voorkomen, bijvoorbeeld door weerbestendig meubilair aan te schaffen of door kunstgras te nemen. Maar deels is onderhoud ook iets wat bij een tuin hoort en waar veel mensen plezier uit halen. Bedenk dus of je het leuk vindt om je tuin een paar keer per jaar een goede onderhoudsbeurt te geven, of dat je hier geen zin in hebt. Je kunt het onderhoud uiteraard ook door een professional laten doen, maar weet dat hier een prijskaartje aan hangt.

Functie

De aanleg van je tuin moet de functie die jij voor ogen hebt ondersteunen. Wil je veel privacy hebben en kunnen genieten van de rust en ruimte? Dan moet je nadenken over bomen en schuttingen. Wil je dat je tuin een plek is om bezoek te ontvangen? Dan zijn kwalitatief sterke tuinmeubelen belangrijk. Denk dus goed na over waar je je tuin vooral voor gaat gebruiken en laat hem met die functie in gedachten aanleggen. Uiteraard kunnen tuincentra of hoveniersbedrijven je hierbij ondersteunen, die hebben immers veel ervaring met de indeling en het aanleggen van tuinen.