Alles wat je moet weten over het aanschaffen van nieuw sanitair

Sanitair Kopen

Hoewel sanitair vaak niet het eerste is wat je ziet als je een huis binnenloopt, is het een erg belangrijk onderdeel. Je gebruikt het meerdere keren per dag en dat maakt dat de kwaliteit en het uiterlijk goed moet zijn. Wanneer je je sanitair wil vervangen of het volledig nieuw moet laten aanleggen, is er veel om rekening mee te houden. Van leidingen tot waterdruk, het kan een ingewikkelde klus zijn. Waar kun je uit kiezen en wat moet je regelen? Hier lees je alles over het aanschaffen en installeren van nieuw sanitair.

Voorwerk

Voordat je iets nieuws aanschaft, is het belangrijk om alle informatie te hebben. Laat je adviseren in winkels, zoek op internet naar verschillende opties of vraag vrienden of familie om tips of aanbevelingen. Het zal je verbazen hoeveel aanbod er is en hoe een kleine aanpassing een groot verschil kan maken. Of je nou op zoek bent naar een nieuwe douche of toilet, je gebruikt bijna al je sanitair dagelijks. Het is dus heel belangrijk dat het comfortabel werkt en dat je er blij van wordt.

Naast comfort en stijl moet je ook naar de praktische aspecten kijken. Wanneer je de badkamer gaat uitbreiden of een extra toilet wil toevoegen, moet je goed kijken naar de waterleidingen in je huis. Vaak moeten die omgelegd of verlengd worden. Ook moet je van tevoren de ruimte voor je sanitair nauwkeurig opmeten, zodat je weet wat er wel en niet gaat passen. Wanneer je in de winkel bent kun je dan de afmetingen en je voorkeuren doorgeven, waardoor de verkopers gerichte suggesties kan doen.

Zelf doen of laten doen?

Zoals eerder al genoemd, is sanitair aanleggen geen makkelijk klusje. Zeker wanneer de verbouwing ingrijpend is, kan het handiger zijn om een professional in te huren. Dan verloopt het proces vaak sneller en zonder stress. Ook ben je dan verzekerd voor eventuele schade zoals een gesprongen waterleiding. Als je wel een echte klusser bent, zou je ervoor kunnen kiezen om je douche, bad of toilet zelf te installeren. Doe dit alleen niet zonder informatie te hebben opgezocht advies te hebben gekregen in de winkel.

Kosten

De kosten zijn erg afhankelijk van de grootte van de verbouwing. Hoewel je sanitair zelf prijzig kan zijn, moet je ook rekening houden met een hoog bedrag voor het installeren ervan. Wanneer er ingrijpende dingen gedaan moeten worden als het slopen van muren of het omleggen van waterleidingen, gaat de prijs omhoog. Je kunt kosten besparen door van verschillende bedrijven een offerte te vragen, om die vervolgens te vergelijken. Zo weet je dat je het niet bij een ander bedrijf goedkoper had kunnen laten doen. Ook kun je verschillende klussen combineren, om bijvoorbeeld op voorrijkosten te besparen. Wanneer je meerdere dingen wil laten installeren, is het dus het handigst om dit door eenzelfde bedrijf te laten doen. Verder is het belangrijk om een strikt budget te hebben en daar eigenlijk nooit buiten te gaan. Zo weet je zeker dat je niet op een veel hoger bedrag uitkomt dan waar je in eerste instantie op gerekend had.