5 tips voor jouw ideale nieuwe keuken

Nieuwe Keuken

Het uitkiezen van een nieuwe keuken kan best lastig zijn. Hij moet betaalbaar zijn, in het interieur passen en praktisch gezien aan al jouw wensen voldoen. Daarnaast kan het installeren ervan ook nog even duren en heb je dan tijdelijk geen keuken. Wil jij weten hoe je de ideale keuken kiest, waar je rekening mee moet houden en hoe je de kosten zoveel mogelijk kan beperken? Hier lees je de vijf belangrijkste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken.

Ontwerp

Ten eerste is het belangrijk om te bepalen of je je eigen keuken wil ontwerpen of dat je een kant en klare keuken uit gaat zoeken. Bij alle keuken- en woonwinkels kun je een volledig samengestelde keuken kopen. Het design, de indeling en de apparaten zijn dan al uitgekozen, maar je kunt er nog wel een paar aanpassingen aan laten maken. Ook kun je je keuken volledig zelf ontwerpen. Dit is leuk om te doen en je krijgt een keuken die helemaal past bij jouw wensen, maar dit is wel een langzamer proces.

Grootte

Of je nou een nieuw huis hebt gekocht of alleen je keuken wil vervangen, de grootte van je keuken speelt een belangrijke rol. Uiteraard moet hij goed in je huis passen, maar moet je ook genoeg ruimte hebben om alle praktische zaken te kunnen doen. Zorg voordat je naar een winkel gaat dat je de precieze afmetingen kent, zodat medewerkers je goed kunnen adviseren over de keukenmogelijkheden.

Apparatuur

Denk goed na over het soort apparatuur dat je in je keuken gemonteerd wil hebben. Wil je een vaatwasser of ga je afwassen? Heb je een oven en magnetron nodig of is een van de twee genoeg? Wil je koken met gas of met inductie? Dit zijn allemaal aspecten die erg bepalend zijn voor het soort keuken en nog meer voor de hoogte van de kosten. Doe goed onderzoek naar wat je in je keuken wil hebben en waar je eventueel op kunt besparen.

Onderhandelen?

Koop je een keuken bij een van de grotere aanbieders? Dan kan het nog wel eens zo zijn dat het werkt om te onderhandelen. Soms werken de verkopers met provisie, wat betekent dat ze iets met de prijs kunnen schuiven. Houd je dus streng aan je budget en geef niet teveel toe, want het kan zomaar zijn dat de verkoper je dan deels tegemoet komt. Verwacht alleen geen overdreven kortingen, want het bedrijf moet er natuurlijk nog wel wat aan verdienen.

Wat gaat het je kosten?

De kosten verschillen ontzettend per soort keuken. Zoals eerder genoemd zijn er manieren om kosten te besparen, maar je kan ervan uitgaan dat een nieuwe keuken je aardig wat geld gaat kosten. Een hele goedkope basic keuken begint bij een paar duizend euro en een uitgebreide, grote keuken die voor je geïnstalleerd wordt kan je zo tienduizenden euro’s kosten. Vorm daarom een goed idee van je budget en blijf daar ook binnen. Een andere kleur of soort keukenkastje kan een kleine verandering lijken, maar kost je soms behoorlijk wat geld.