5 belangrijke tips voor het inrichten van je huis

Huis Inrichten

Of je nou net een nieuw huis hebt en dat gaat inrichten, of in je huidige huis toe bent aan wat nieuws: Het inrichten van je woning kan een hele uitdaging zijn. Je wil natuurlijk dicht bij jezelf blijven, maar de ruimtes moeten ook wel een geheel worden. Naast dat het een lastig proces is, kan het vernieuwen van je inrichting ook heel erg leuk zijn. Hier lees je de vijf belangrijkste tips die ervoor zorgen dat je optimaal zult genieten van je kersverse inrichting.

Zelf doen of uitbesteden

Het is fijn om van tevoren te bepalen of je de inrichting zelf wil doen, of er een binnenhuisarchitect voor wil inhuren. Zo weet je precies wat de verwachtingen zijn en hoeveel tijd en moeite jij er zelf in moet steken. Ook is het vanzelfsprekend zo dat er aan het inhuren van een professional een prijskaartje hangt. Aan de andere kant kent hij of zij manieren om geld te besparen en de inrichting efficiënt te laten verlopen. Het is aan jou om te bepalen waar je voorkeur ligt.

Eigen stijl

Of je de inrichting nou zelf doet of het laat doen, het is belangrijk om een goed beeld te hebben van je eigen stijl. Zeker wanneer het om je eerste huis gaat is het soms moeilijk om te zeggen wat je nou aanspreekt en wat niet. Ga daarom eens langs meubelwinkels en blader door tijdschriften. Zo zie je welke stijlen er zijn en welke jij wel of niet mooi vindt. Wanneer je dan aan de inrichting begint, weet je ongeveer welke sfeer je in je huis wil creëren.

Samenhang

Samenhang binnen een huis is voor de meeste mensen van groot belang. Dit is iets wat je in je achterhoofd moet houden tijdens het inrichten, zeker wanneer je dit doet met iemand anders. Het combineren van stijlen kan al snel leiden tot chaos en onoverzichtelijkheid. Probeer bij het uitkiezen van meubels en kleuren een beeld te vormen van hoe die er in combinatie met elkaar uit zullen zien. En wanneer je samen met je partner of huisgenoot verantwoordelijk bent voor de inrichting, geldt: compromissen sluiten is noodzakelijk.

Kosten

Een inrichting kan qua prijs snel flink oplopen, en dat wil je uiteraard voorkomen. Bedenk van tevoren wat je budget is en wat binnen dat budget de mogelijkheden zijn. Tijdens het proces moet je je zoveel mogelijk aan dat budget houden, want een extra bank of schilderij kan al voor hoge kosten zorgen. Ook kun je vaak goedkopere opties vinden in dezelfde stijl als dure designer meubels. Zo krijg je wel een vergelijkbaar meubel, maar betaal je niet de hoofdprijs.

De praktische kant

Het kan gebeuren dat je bij het inrichtingsproces de praktische kant van je huis een beetje kwijtraakt. Hoewel alle verschillende stijlen, gadgets en meubels ontzettend inspirerend en interessant zijn, moet het wel functioneel passen in je dagelijks leven. Een eettafel moet groot genoeg zijn voor je huishouden, en wanneer je kinderen hebt is een witte bank misschien niet ideaal. Per persoon verschilt het natuurlijk wat wel en niet praktisch is, dus ga bij jezelf goed na wat het voor jou betekent.