Hoe kies je de beste aannemer?

aannemer kiezen

Het verbouwen, renoveren of uitbreiden van je huis kan een stressvol proces zijn. Vooral wanneer het een groot project is en je er zelf weinig verstand van hebt. Een aannemer kan dan van pas komen. Hij of zij overziet de hele verbouwing en regelt alles, van aankopen tot bouwvakker inhuren. Dit bespaart jou een hoop tijd en moeite. Maar hoe vind je de aannemer die het beste bij jouw huis en verbouwing past? Je leest het hier.

Waar kan je een aannemer voor inhuren?

Bij een uitgebreide verbouwing komt ontzettend veel kijken. Muren slopen en bouwen, leidingen aanleggen, elektra aanleggen, en nog veel meer. Dit wordt niet allemaal gedaan door de aannemer, maar het wordt wel door hem gestuurd. Een aannemer plant de werkzaamheden, regelt professionals die de taken kunnen uitvoeren en zorgt voor alle benodigde materialen. Eigenlijk is hij dus de leider van het project. Vaak wordt er een aannemer ingehuurd bij een ingrijpende verbouwing waar veel verschillende dingen voor moeten gebeuren. Zo houd je makkelijker het overzicht over de kosten, planning en werkzaamheden. Een aannemer is er dus vooral voor jouw gemak en zorgt voor een opwindingloze verbouwing.

 

Hoe bespaar je kosten?

Je kunt kosten besparen door heel goed onderzoek te doen voor je iemand inhuurt. Bekijk reviews, vraag verschillende offertes aan en vraag in je omgeving rond naar eventuele ervaringen. Ook is een goede aannemer vaak gecertificeerd, dus check of dit het geval is bij de jouwe. Wanneer je iemand gekozen hebt, is het belangrijk om van tevoren al je verwachtingen te bespreken. De aannemer kan dan aangeven of deze verwachtingen realistisch zijn of dat het er toch net wat anders aan toegaat. Maak duidelijke afspraken en een schema, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Bekijk ook goed welke kosten wel en niet zijn inbegrepen bij de prijs. Dingen als extra bouwmaterialen en overuren kunnen de kosten snel omhoog drijven. Wanneer er wat mis gaat kom je vaak voor verhoogde kosten te staan, dus check wat voor jouw rekening is en waar de aannemer zelf verantwoordelijk voor is.

Verzekerd zijn van kwaliteit

Het aanbod van aannemers is reusachtig, dus je moet kritisch zijn om de beste voor jou en je huis uit te kiezen. Zoals eerder genoemd is het slim om rond te vragen naar ervaringen en tips. Ook hebben aannemers vaak een specialisatie, dus vraag daar naar. Wanneer jij je badkamer wil laten verbouwen en je een aannemer kiest die vooral met uitbouwen werkt, kan het zijn dat de match niet helemaal goed is. Dit betekent natuurlijk niet dat de aannemer zijn werkt slecht gaat doen, maar het is altijd fijn om iemand met veel ervaring en kennis te hebben. Kijk dus ook goed naar de achtergrond van een bedrijf of persoon. Hoe lang bestaat het bedrijf of is de aannemer al werkzaam, welke klussen zijn er gedaan en wat was het resultaat? Hier is online veel over te vinden. Ook kan de Kamer van Koophandel je informatie verstrekken over dit soort zaken.